زیست شناسی دبیرستان وپیش دانشگاهی
::....بزرگترین سایت زیست شناسی...::
انش آموزان گرامی درقسمت پیوندهای وبلاگ  آدرس جالبی مربوط به یک سایت علمی وجود دارد که با وارد شدن به این سایت ساختار سه بعدی نوکلئیک اسیدها را می توانید ببینید درضمن شما در این سایت میتوانید با دراگ نمودن تصاویر آنها را در جهات مختلف بچرخان
ید و امکانات بسیار جالب دیگری که حتما لذت خواهید برد برای ورود به این سایت میتوانید اینجا کلیک کنید
اسید نوکلئیک یکی از ماکرو مولکولهای زیستی است که وظیفه ذخیره اطلاعات ژنتیکی را در سلول بر عهده دارد. جایگاه اسیدهای نوکلئیک در هسته و سیتوپلاسم سلول است و از واحدهایی به نام نوکلئوتید ساخته شده‌اند.


نگاه اجمالی
نوکلئوتیدها اعمال متنوعی را در داخل سلول انجام می‌دهند. نوکلئوتیدها به عنوان زیر واحدهای اسیدهای نوکلئیک حامل اطلاعات ژنتیکی هستند. ساختمان هر پروتئین و نهایتا هر بیومولکول ، محصولی از اطلاعات موجود در توالی نوکلئوتیدی اسیدهای نوکلئیک سلول می‌باشد. توانایی ذخیره و انتقال اطلاعات ژنتیکی از نسلی به نسل بعد شرط اساسی زندگی است. توالی آمینو اسیدی هر پروتئین موجود در سلول و توالی نوکلئوتیدی هر مولکول RNA توسط توالی نوکلئوتیدی موجود در ساختمان DNA DNAسلول تعیین می‌گردد. قطعه ای از مولکول DNA که حاوی اطلاعات لازم جهت سنتز یک محصول بیولوژیک وظیفه‌دار نظیر پروتئین یا RNA است را یک ژن می‌گویند. در داخل سلولها دو نوع اسید نوکلئیک یافت می‌شود.
ساختار اسید نوکلئیک
اسیدهای نوکلئیک بسپارهایی (پلیمرهایی) با زنجیر طولانی و وزن مولکولی بالا متشکل از نوکلئوتیدها هستند. هرنوکلئوتید از قسمتهای زیر تشکیل شده است.

یک مولکول اسید فسفریک
یک مولکول قند 5 کربنی
یک مولکول باز نیتروژن‌دار
انواع اسیدهای نوکلئیک
دو نوع اسید نوکلئیک وجود دارد. دزوکسی ریبونوکلئیک اسید (DNA) و ریبو نوکلئیک اسید (RNA). اختلاف اساسی بین این دو مولکول قندی است که مورد استفاده قرار داده‌اند. DNA حاوی دزوکسی ریبوز و RNA حاوی ریبوز است. پیشوند دزوکسی برداشتن یک اتم اکسیژن را نشان می‌دهد. اگر یک اتم اکسیژن ، از اتم کربن شماره 2 ریبوز برداشته شود، ساختار دزوکسی ریبوز بدست می‌آید. DNA بطور عمده در هسته سلول یافت می‌شود. در حالی که RNA بطور عمده در سیتوپلاسم یعنی در خارج هسته سلول است.

سه نوع عمده از RNA مشخص شده است. این سه نوع عبارتند از RNA پیک (mRNA) ، RNA ناقل (tRNA) ، و RNA ریبوزومی (rRNA). هر یک از آنها وزن مولکولی و ترکیب بازی خاص خود را دارد. RNAهای پیک ، معمولا از همه بزرگترند و وزن مولکولی آنها بین 25000 تا یک میلیون است. آنها 75 تا 3000 واحد مونو نوکلئوتید دارند. وزن مولکولی RNA های ناقل بین 23000 تا 30000 است و شامل 75 تا 90 واحد نوکلئوتیدند. RNA های ریبوزومی که وزن مولکولی آنها بین وزن مولکولهای mRNA و tRNA است حدود 80 درصد کل RNA سلول را تشکیل می‌دهند.


ساختار RNA و DNA
مونومرهای RNA و DNA شامل یک قند ساده ، یکی از بازهای نیتروژنی و یک یا دو واحد اسید فسفریک هستند. نوکلئوتیدهای RNA و DNA از نظر ساختاری تنها در قند و یک باز متفاوت دارند. پلی نوکلئوتیدهایی با وزن‌های مولکولی تا چند میلیون شناخته شده‌اند. ردیف نوکلئوتیدها در زنجیر پلی نوکلئوتیدی ساختار نوع اول این زنجیر است. در زنجیر اسید نوکلئیک ، اتم کربن شماره 3 یک مولکول قند و اتم کربن شماره 5 مولکول قند بعدی توسط یک اتصال استر به مولکول اسید فسفریک متصل می‌گردد.

یکی از چهار بنیان مختلف باز نیتروژن‌دار جایگزین گروه OH اتم کربن شماره 1 هر مولکول قند می‌گردد. ساختار دوم DNA یک مارپیچ دوگانه است. دو زنجیر DNA به نحوی به یکدیگر پیچ خورده‌اند که بازها درون مارپیچ واقع شده‌اند. ساختار از طریق پیوندهای هیدروژنی بین بازهای یک زنجیر و بازهای زنجیر دیگر به هم متصل شده‌اند. چهار بنیان باز موجود در DNA از تیمین (T) ، آدنین (A) ، گوانین (G) و سیتوزین (C). آدنین و تیمین یکدیگر را تکمیل می‌کنند.

موقعیت اتمها این امکان را فراهم می‌سازد تا دو پیوند قوی هیدروژنی بین A از یک زنجیر و T از زنجیر دیگر مارپیچ دو گانه بوجود آید. گوانین (G) و سیتوزین (C) به همین نحو همدیگر را تکمیل می‌کنند. بین این زوج باز سه پیوند قوی هیدروژنی تشکیل می‌شود. در هر نمونه DNA مقدار A و T و نیز G و C یکسان است. بازهایی که به یک زنجیر DNA متصل است بازهای متصل به زنجیر دیگر DNA را تکمیل می‌کنند. اگر یک A روی زنجیر 1 وجود داشته باشد، T روی زنجیر 2 مخالف آن خواهد داشت و اگر یک T روی زنجیر 1 وجود داشته باشد، A روی زنجیر 2 مخالف آن وجود خواهد داشت. همین نحوه جفت شدن بین C و G روی می‌دهد.

دو جفت پیوند هیدروژنی تقریبا طول یکسان دارند. در نتیجه دو زنجیر مارپیچ دوگانه به یک فاصله از همدیگر قرار می گیرند. مولکولهای RNA به صورت تک رشته‌ای قرار دارند و فقط در بعضی از انواع آن هم در مواقعی خاص پیوندهای هیدروژنی در داخل یک زنجیره ایجاد می‌شود که می‌توان مولکول RNA ناقل را نام برد. 4 باز موجود در RNA عبارتند از: آدنین ، یوراسیل ، گوانین و سیتوزین.



تاریخ: 24 / 7 / 1391برچسب:,
ارسال توسط یوسف
محققان به تازگی اعلام کرده اند مرموز بودن لحظات قبل از مرگ می تواند در اثر جاری شدن آبشاری از امواج الکتریکی مغز لحظاتی قبل از اینکه مغز بمیرد به وجود آید.

به گزارش خبرگزاری مهر، پزشکان بر این باورند قبل از مرگ انفجاری از فعالیتهای مغزی رخ می دهد و این رویداد می تواند توضیحی علمی برای لحظات روحانی قبل از مرگ در افرادی باشد که تا مرز مرگ رفته و بازگشته اند.

محققان دانشگاه جورج واشنگتن معتقدند این انفجار الکتریکی می تواند توضیح دهد چرا برخی از بیمارانی که از حالت مرگ احیا شده و به زندگی بازگشته اند احساساساتی از قبیل قدم زدن به سوی راهرویی نورانی و یا شناور بودن بر بالای بدن خود را گزارش کرده اند.

به گفته این دانشمندان آنچه افراد پس از بازگشت به زندگی به یاد می آورند می تواند تحت تاثیر آزادسازی ناگهانی انرژی الکتریکی در سولولهای مغزی خالی از اکسیژن باشد. در این شرایط جریان خون و سطوح اکسیژن کاهش پیدا کرده و سلولهای مغز برای آخرین بار آخرین امواج الکتریکی خود را آزاد می کنند. این فرایند در یک بخش از مغز آغاز شده و مانند یک آبشار به سرعت در سرتاسر مغز جاری می شود و به همین دلیل افراد می توانند تصاویر دهنی واضحی را تجربه کنند.

بسیاری از افراد پس از احیا اعلام کرده اند که در نوری درخشان غوطه ور شده اند و یا با قدم گذاشتن در راهرویی درخشان احساسی از آرامش مطلق بر آنها چیره شده است. برخی از آنها تصاویری از شخصیتهای مقدس از جمله حضرت محمد (ص)، حضرت عیسی و کریشنا را دیده اند و برخی دیگر خود را بر فراز تخت خود شناور دیده و شاهد بدن بی جان خود بوده اند.

محققان دانشگاه جورج واشنگتن معتقدند این تجربیات بیشتر منشائی بیولوژیکی دارد تا متافیزیکی. در این مطالعه دانشمندان از دستگاه برق نگار مغزی که به منظور اندازه گیری فعالیتهای مغز مورد استفاده قرار می گیرد برای کنترل فعالیتهای مغزی افرادی که پزشکان برای نجات آنها قطع امید کرده بودند، استفاده کردند.

هدف پزشکی استفاده از چنین دستگاهی برای بیمارانی که به سرطان یا اختلالات قلبی مبتلا هستند، اطمینان از درد نداشتن و آرامش کامل آنها است. در کنار این کاربرد محققان شاهد بودند لحظاتی قبل از مرگ بیماران انفجاری در امواج مغزی فرد صورت می گیرد که از 30 ثانیه تا سه دقیقه دوام خواهد داشت.

این رویداد در بیمارانی که در خواب بوده و یا فشار خون در آنها وجود نداشت با افرادی که در هشیاری کامل به سر می برند برابری می کند و لحظاتی پس از این انفجار امواج الکتریکی بیمار از دنیا رفته است. بر اساس گزارش تلگراف، این اولین باری است که تجربیات پیش از مرگ انسانها به منشائی فیزیولوژیکی ارتباط داده می شود.




تاریخ: 24 / 7 / 1391برچسب:,
ارسال توسط یوسف

هر چيزي که مي خوريد، نقش مهمي در تامين مواد مغذي مورد نياز استخوان ها و استحکام آن ها دارد. نکته مهم اين است که غذاها علاوه بر تقويت استخوان ها مي توانند موجب تضعيف آن ها نيز بشوند بعضي از غذاها مثل صافي عمل مي کنند و فقط املاح و مواد مغذي و ويتامين ها را به استخوان ها مي رسانند و در عوض برخي ديگر جلوي رشد استخوان ها را مي گيرند.

پنج نوع ماده ي غذايي که خاصيت ضعيف کنندگي استخوان ها را دارند، عبارت هستند از :

نمک

مصرف نمک زياد به مرور استخوان را ضعيف مي کند. به ازاي هر 2300 ميلي گرم غذاهاي نامناسب برای استخوان هانمک که مي خوريد، 40 ميلي گرم ازکلسيم بدن تان از دست مي رود. زناني که پس از يائسگي نمک زيادي مصرف مي کنند، مقدار زيادي از مواد معدني مورد نياز استخوان ها را از دست مي دهند. متاسفانه در بيشتر غذاهاي کشورهاي مختلف، به خصوص غذاي رستوران ها وفست فودها، نمک زيادي مصرف مي شود. بيشتر افراد روزانه دو برابر 2300 ميلي گرم، نمک مصرف مي کنند.

سريع ترين راه براي کاهش نمک مصرفي، پرهيز از خوردن غذاهاي فرآوري شده است. اغلب مردم حدود 75 درصد از نمکي را که روزانه جذب مي کنند، از طريق نمک موجود در غذاهاي فرآوري شده دريافت مي کنند.

چربي هاي هيدروژنه

پژوهش هاي اخير نشان مي دهد که فرآيند هيدراته کردن، که باعث تبديل روغن هاي نباتي مايع به روغن هاي جامد مي شود، موجب از بين رفتن ويتامين k طبيعي موجود در روغن مي گردد. ويتامين k براي تقويت و تحکيم استخوان ها ضروري است و روغن هاي نباتي مثل کانولا و روغن زيتون بعد از سبزيجات برگدار، دومين منبع مغذي حاوي ويتامين k هستند. يک قاشق غذاخوري روغن کانولا حدود 20 ميکروگرم و يک قاشق غذاخوري روغن زيتون حدود 6 ميکرو گرم ويتامين k دارد؛ در حالي که اسفناج حاوي 6 ميکروگرم ويتامين k مي باشد. اگر به اندازه کافي سبزيجات مي خوريد، جاي نگراني نيست؛ چرا که ويتامين k مورد نياز بدن را جذب مي کنيد. اگر از آن دسته افرادي هستيد که ميل زيادي به خوردن کيک و شيرني جات داريد، بهتر است براي پختن آن ها از روغن کانولا استفاده کنيد و از مصرف روغن هاي هيدراته بپرهيزيد.



دنياي سلامت – شماره 61





تاریخ: 24 / 7 / 1391برچسب:,
ارسال توسط یوسف
قطه کور چشم نقطه ای است روی شبکيه که محل خروج رشته های عصبی چشم از آن است و در اين محل کوچک هيچ گونه سلول بينايی وجود ندارد (چه مخروطی و چه استوانه ای) لذا وقتی تصوير روی اين محل بيفتد ديده نخواهد شد. سازوکار مغز طوری است که اين محل خالی را با استفاده از تصوير ساير نقاط حدس ميزند و ما معمولا متوجه اين نقطه تاريک نمی شويم ولی اگر دقيقا يک تصور کوچک در اين محل بيفتد ما واقعا آنرا نخواهيم ديد.

 




تاریخ: 24 / 7 / 1391برچسب:,
ارسال توسط یوسف

 همه ما از حالات متعدد فعاليت مغز شامل خواب و بيداري، تهييج و حتي درجات مختلف روحيه از قبيل نشاط، افسردگي و ترس آگاه هستيم. تمام اين حالات از نيروهاي فعال کننده يا مهارکننده مختلف ناشي مي شوند که معمولاً در داخل خود مغز توليد مي شوند.

   خواب به عنوان يک حالت ناخودآگاهي تعريف مي شود که با تحريکات حسي مناسب بتوان آن را به بيداري تبديل کرد. خواب را بايد از اغما تمييز داد که يک حالت نا خودآگاهي است که شخص را نمي توان از آن بيدار کرد. بايد دانست که خواب از دو مرحله خواب عميق و خواب REM تشکيل شده است که به طور يک در ميان نسبت به يکديگر در طي شب حاصل مي شوند.




تاریخ: 24 / 7 / 1391برچسب:,
ارسال توسط یوسف
آرشیو وب
پيوند هاي ویژه
عضویت در وب
ورود اعضا:
Online User
نظرسنجی

آیا بهتر است کنکور حذف شود؟

خبرنامه وب

خبرنامه وبلاگ:

برای ثبت نام در خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید


مترجم وب
چت روم
با کلیک بر روی 1+ ما را در گوگل محبوب کنید